Diagnose

Hoe kunnen wij u helpen?

Pijn in de schouder is een veel voorkomende klacht en komt voor bij zowel jonge als oudere mensen. Schouderpijn wordt meestal gevoeld in de bovenarm, maar kan ook uitstralen naar de nek, het schouderblad of onderarm en hand. De pijn wordt vaak verergerd wanneer je je arm gebruikt of wanneer je erop ligt.

Oorzaken van schouderpijn

De schouder is een complex gewricht en meerdere oorzaken kunnen leiden tot schouderpijn. De oorzaak ervan is echter niet altijd eenvoudig te achterhalen. Wat de meeste oorzaken gemeen met elkaar hebben, is het feit dat de schouderspieren niet meer optimaal samenwerken en de arm daardoor op een verkeerde manier bewogen wordt.

In veel gevallen is daarom specifieke kennis vereist om een juiste behandeling en een goed herstel mogelijk te maken. Dit kan alleen als de behandeling wordt gestart met het stellen van een goede en heldere diagnose. U wilt immers weten wat u mankeert om tot een oplossing te kunnen komen.

 

Om tot een zo nauwkeurige diagnose te komen kan besloten worden om, naast het lichamelijk onderzoek, een aanvullend echografisch onderzoek uit te voeren. Hiermee wordt letterlijk op de schouder ingezoomd en kan de schouder aan de binnenkant worden bekeken. Fysiotherapie De Hofstede en Fysiotherapie Baat hebben daarom speciaal opgeleide echografisten om uw schouder in beeld te brengen en u duidelijkheid te geven over de diagnose.

De meest voorkomende diagnoses van schouderpijn zijn:

  1. SubAcromiaal PijnSyndroom (“Impingementsyndroom”): Inklemmingspijn van pezen, spieren en/of slijmbeurs, die hierdoor overbelast worden (peesontsteking, slijmbeursontsteking, peesverkalking)
  2. Ingescheurde schouderpees of kapselscheur.
  3. Frozen shoulder of GIRD: Een beperkte of stijve schouder door verkorting van het kapsel
  4. Instabiliteit van de schouder: Als de schouderkop niet goed ten opzichte van de schouderkom is
  5. A-specifieke schouderpijn (schouderpijn zonder aanwijsbare oorzaak)

Operatieve ingrepen waarbij wij nazorg bieden:

Laterale clavicula resectie (Mumford operatie), subacromiale decompressie, Neer plastiek

  1. Hechting van rotator cuff pezen (cuff repair)
  2. Bankart repair, SLAP repair, Laterjet, capsulair shift
  3. Prothese van het schoudergewricht